sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kiinan kasvava vanhusväestö


Kiinan ikääntymisen kansallinen komitea piti 13.4. Pekingissä kokouksen, jossa komitean johtaja Wang Yong kertoi, että vuoden 2014 lopussa Kiinassa oli 212 miljoonaa yli 60-vuotiasta henkilöä mikä on 15,5 % väestöstä. Vanhusten osuus kasvaa Kiinassa nopeasti, sillä elinajanodote kasvaa ja yhden lapsen politiikka pienentää nuoren väestön osuutta.

Asiantuntijat arvioivat, että vuoteen 2050 mennessä Kiinan vanhusväestö on jo 480 miljoonaa, mikä olisi enemmän kuin kolmasosa Kiinan väestöstä ja koko maailman vanhusväestöstä se olisi neljännes.

Yhteiskunnalle tulevat velvollisuudet tulevat kasvamaan, sillä hyvin iäkkäiden ja toimintakyvyltään rajoittuneiden määrä tulee kasvamaan.  Joka vuosi tulee miljoona uutta 80-vuotiasta, ja niiden määrä, joiden selviäminen on osittain tai kokonaan avun varassa, kasvaa koko ajan.  Vuoden 2010 lopussa apua tarvitsevia oli 33 miljoonaa ja vuonna 2013 jo 37,5 miljoonaa. Vuonna 2015 heitä ennustetaan olevan 40 miljoonaa.

Kiinan kasvanut vauraus aiheuttaa myös oman osuutensa ongelmaan, sillä maaseudulla syntyneet lapset ovat muuttaneet aikuistuessaan kaupunkeihin siirtotyöläisiksi ja vanhemmat ovat jääneet viljelemään maata. Vanhempien ikääntyessä heidän kuntonsa heikkenee ja he tarvitsevat enemmän terveyspalveluja. Maalle jääneistä vanhuksista huolehtiminen ja heidän terveydenhuoltonsa pitää ratkaista nopeasti.

Kiinassa lapset ovat perinteisesti huolehtineet vanhemmistaan, mutta myös lapsettomien ja  yksinasuvien vanhusten määrä lisääntyy nopeasti. Lapsettomia vanhuksia oli vuonna 2013 jo yli 100 miljoonaa.

Pienituloisten ja köyhien vanhusten määrä on yhä melko iso, vuonna 2012 heitä oli 23 miljoonaa. Tämä aiheuttaa ongelmia palvelujan hankkimisessa, sillä tavalliselle väestölle palvelut ovat maksullisia.

Kokouksessa vaadittiin, että on tehtävä investointeja ja  vauhditettava järjestelmiä, joilla vanhusten hyvinvointia edistäviä palveluja, lääkäripalveluja ja asumisoloja parannetaan. On kavennettava kuilua maalaisten ja kaupunkilaisten välillä, alueellisesti ja eri väestöryhmien kesken.

Vertailun vuoksi: Suomessa oli vuoden 2014 lopussa 60 vuotta täyttäneitä 1 466 618 henkilöä, mikä oli 26,80 % väestöstä.

Lähteet:

http://www.jkb.com.cn/news/familyPlanning/2015/0417/366831.html
http://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_vaesto.html

7 kommenttia:

  1. 最近想起一个词汇 - 主流社会 - 我在想这个词用芬兰文怎么表达呢。这个问题估计只有你这样水平的能够回答,故向您请教

    VastaaPoista
  2. 主流社会 - suomeksi sanoisin "yhteiskunnan valtavirta". Esimerkiksi 移民能很容易融入芬兰主流社会.
    Maahanmuuttajien on helppo integroitua Suomen yhteiskunnan valtavirtaan.

    VastaaPoista
  3. Lause on: saadaan pöhinää aikaiseksi

    VastaaPoista
  4. Kiitos tiedosta. Tuo oli minulle uusi ilmaisu.

    VastaaPoista
  5. ja muuten kuulostaako se ilmaisu oudolta? Kuulin sen radiosta

    VastaaPoista
  6. 主流社会 oli minulle uusi ilmaisu. Kiitos kun muistutit, että blogikommenteissa ei pidä käyttää demonstratiivipronomeja, jos haluaa välttää väärinkäsityksiä.

    VastaaPoista